woensdag 9 juli 2014

Mozaïek van groente






Na vier dagen Werchterweide sna(c)k ik naar groente. Ik weet het, MAATJE MINDER en festival food, het is een contradictio in terminis in het kwadraat! Water en vuur. 
Maar ik ben MATIG geweest zodat het eerste kilootje dat ik ondertussen kwijt was, eraf gebleven is. Oef! Op naar nummer 2 nu….

Begin deze week werd mijn winkelkar dus gevuld met kleurrijke verse groente. Toen ik in de supermarkt de boontjes in de gaten kreeg, kwam het water mij in de mond! En de broccoli lag naar mij te lonken, als was het chocolade. Als dat geen positieve vibe is!
Op deze herfstige julidag verwerk ik mijn groentepallet graag in een warme ovenschotel. 
Niets boven een zuiderse ratatouille met rode paprika, courgette, tomaat, lente-ui, look, champignons, een worteltje voor de zoete toets en enkele kruiden.  Aubergine laat ik achterwege omdat het een grote slokop van olijfolie is.

Ingrediënten:

2 rode paprika’s – 1 courgette – 3 lente-uien – 2 worteltjes – 2 verse lookteentjes – 
¼ Spaanse ui fijngesnipperd – 1 doosje tomatenpuree – 3 tomaten – 1 bakje champignons – ½ blokje magere kippenbouillon – 2 el olijfolie – verse groene kruiden (salie, rozemarijn, tijm…) – gedroogde Italiaanse kruiden

Laat de oven voorverwarmen op 200 °C hetelucht-+grillfunctie.
Strijk een ovenschaal in met 1 lepel olijfolie. Smeer er de tomatenpuree op en leg er de uisnippers bij.

Snij rode paprika, courgette, wortel, lente-ui en champignons grof. Doe ze in een kom met een lepel olijfolie en hussel alles goed.
Laat de ovenschaal met tomatenpuree ondertussen 2 minuten warmen en ontzuren in de oven.

Verdeel de groente over de ovenschaal, strooi de kruiden erover, doe de in stukken gesneden en geplette look erbij en zet 10 minuten in de oven. 


Snij ondertussen de tomaten in grote stukken en verkruimel de bouillon erover.

Haal de ovenschaal uit de oven en zet de oven op heteluchtfunctie (zonder grill). 
Verdeel de tomaten over de groente, kruid met peper en zout, en laat nog 10 minuten verder garen.

Serveer de ratatouille met een stukje gegrilde vis of vlees.


Nu nog de haard aanmaken om die 14 °C op te krikken tot 20, een warm fleece dekentje over de benen nestelen en snel de gordijnen dicht. 

2 opmerkingen: