vrijdag 11 juli 2014

Een zomers slaatje






Op het einde van de week verwerk ik de restjes uit de frigo tot een soepje, wok of slaatje.
Conform het aanbod en om een zomerse sfeer op te roepen ‘in the mind’ werd het vandaag een slaatje: zo’n vijf tinten groen, met een aantal steunkleuren!
Voor mijn smaakpapillen is een slaatje ge’sla’agd als er wat fris fruit aan te pas komt, iets zoets ook, iets hartigs non veggie, wat smeuïgheid, een kruidige dressing en een krokantje. 
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het is simple comme bonjour!

De spelers voor deze combinatie:

Groente: eikenbladsla, jonge spinazieblaadjes, ringetjes Spaanse ui, halve avocado (voor de smeuïgheid)
Fruit en zoet: bolletjes cavaillon, aardbeien
Hartig: Bayonneham, verkruimelde fetakaas
Krokant en bite: geroosterde amandelschilfers, olijven
Dressing: 1 kl gedroogde kruiden Bella Italia (insalata gustosa), 1 el olijfolie van topkwaliteit, anderhalve el rode balsamico, fleur de sel, peper en wat sap van de cavaillon.

Dit slaatje is niet helemaal zondevrij (feta, rauwe ham, olijf, nootjes), maar het is bijna weekend en ik heb er ook geen massa’s van nodig. 100 gram amandels is goed voor 578 kcal! Dat hou ik wel in het achterhoofd wanneer ik in de doos met nootjes grabbel… 
De andere zwaargewichten: olijf 232, rauwe ham 369, feta 246. Dus hier geldt hetzelfde advies: geniet maar met MATE. Feta scoort sowieso beter dan pakweg roquefort, parmiggiano of geitenkaas die van 300 (geit) tot 400 (cheddar) variëren!


Ben jij niet in MAATJE MINDER-modus dan is toast met een royale laag licht gesmolten camembert of brie hierbij een absolute aanrader. Mmm… 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten