maandag 16 juni 2014

Fase 3 van het rampenplan



 




Een hoger ‘digit’ voor het eerste cijfer van mijn gewicht (wat dat digit/cijfer is laat ik voorlopig in het midden, zo goed kennen we elkaar nu ook nog niet), dat is de druppel die de emmer (in dit geval de weegschaal) heeft doen overlopen! Een zware overtreding is het, zoiets als zonder gordel door het rood licht rijden terwijl je aan het gsm’en bent.

De helft van mijn kleerkast is momenteel gevuld met leuke recente kledingstukken waarnaar ik met de beste herinneringen en vol wrange weemoed kijk en die ik soms al eens pas…, maar het blijft bij kijken omdat ze net ‘een maatje’ te klein zijn. De goede intenties om daarvoor weer tot de juiste lichaamsvormen te smelten, die zijn er wel. Een paar keer al ben ik er zelfs met volle moed ingevlogen: in de week geen enkele zoete of alcoholische zonde, enkel low carb Dukanmaaltijden met heel veel vette vis op het menu. Maatjes (in de culinaire betekenis) zijn niet meteen mijn ding, maar haring en makreel gaan er heel gemakkelijk in. Ongezond? Dat denk ik niet, ik troost mezelf met het idee dat ook de Eskimo’s alleen maar vis eten en die zien er toch wel blozend gezond uit! Of hebben die aardbeirodewangen misschien iets met de koude te maken?
Maar in het weekend slaat dan weer het noodlot toe: alle remmen gaan los, te veel tegenwind om al die soberheid en ingetogen boetedoening van de voorbije dagen te counteren! En ook op weekdagen komt er al eens een dinertje of een 'datverdienteenaperitiefje’-moment roet in het dieet gooien… Neen zeggen is ZO MOEILIJK! Met achteraf dan de wroeging die blijft hangen in mijn hersenpan als de fond in een lekkere fles wijn. Maar levensgenieter is my middle name… ik hou veel te veel van alle lekkere dingen, in vloeibare zowel als vaste vorm en in alle mogelijke texturen.

Tijdens het lange Pinksterweekend, op citytrip in Porto (zalige stad trouwens, daar vertel ik een andere keer wel eens over), kreeg ik het idee om een blog te beginnen. ‘Scripta manent’ (om eens een Bart De Weverke te plegen) dacht ik. Als ik aan ‘HET internet’ kond doe dat ik wil vermageren, dan kan ik niet meer terugkrabbelen, dan moet ik wel door de zure appel bijten! Anders lijd ik gezichtsverlies, ben ik een dikke loser. Het zal mij motiveren om culinair wat creatiever uit de hoek te komen en mijn light Sehnsucht te delen met mijn meevoelende empathische lotgenoten! Dus, geïnspireerd door de Portugese sardientjes, ook een vette vis, had ik meteen een passende naam voor de blog die mij zal lijden/leiden tot dat maatje minder.

Et voilà, hiermee is de eerste stap gezet, zo moeilijk was dat nu ook weer niet, ware het niet dat er de eerstvolgende dagen alweer tal van heuglijke culinaire geneugtes en hoogdagen in de agenda staan: gaan jureren voor de praktische proeven in een hotelschool, een uitgesteld vaderdagetentje… Tja niet meteen de ideale omstandigheden. Maar Rome is ook niet in één dag gebouwd en de mentale voorbereiding, mijn dieetmodus, moet trouwens nog geactiveerd worden! Daarna gaat ‘de nieuwe levensstijl’ zonder pardon in pole position van start, ik beloof het op mijn communiezieltje. Eerst heb ik de tijd (en energie, lees calorieën) nodig om alles grondig voor te bereiden en de inhoud van mijn nieuwe voorraadkast uit te dokteren, want ik zal niet tevreden zijn met ‘een blaadje sla en een droge tomaat, geserveerd op een bedje van magere plattekaas’. Het moet lekker smaken en ‘fähig’ (omdat ik dat zo’n mooi woord vind) zijn voor mijn verwende en veeleisende smaakpapillen!


Be prepared, volgende week vlieg ik erin! Gelukkig blijft die porto jaren goed… 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten