woensdag 22 oktober 2014

Pompoensoep met appel en restjes



Pompoenen, je kunt er niet naast kijken in deze tijd van 't jaar. In alle kleuren, MAATJES en gewichten liggen ze te glunderen. Ik vind het sowieso aantrekkelijke en interessante vruchten en één van de weinige die enkel tijdens het seizoen te koop zijn.  Met hun warme tinten decoratief ook in de keuken.

Pompoensoep staat hier ten huize dan ook vaak op het menu. En als je zo'n mega-exemplaar koopt, kan je met 1 assepoesterkoets al heel wat try-outs doen. Soepsgewijs combineerde ik pompoen al met van alles en nog wat: tomaat, prei, wortel, sinaasappelsap, ui en alle combinaties daarvan, maar deze blend vind ik de lekkerste. Met dank aan de Stephanie Coorevits die in haar blog 'Kitchenary Tales' de food pairers voor pompoen in kaart bracht en mij inspireerde om appel in de soep te doen.

Here we go: een flink stuk pompoen - wat komkommer - 1/4 Chinese kool - een halve grote Spaanse ui - 2 lookteentjes - 1/2 brikje tomatenpuree - een klein restje tomaat met vinaigrette - een klein restje babyleaf - een vingerkootje gember - 1 appel - 1/2 kleine chilipeper - kippenbouillon

Ui aanstoven in wat olijfolie, look een 10-tal seconden laten meekleuren, tomatenpuree even laten uitzuren en dan alle groente erbij. Alles zacht garen en de bouillon toevoegen. Ik gebruikte kippenblokjes light.

Voor de garnituur: snippers lente-ui en platte peterselie of gebakken magere baconblokjes.
En als het iets meer mag zijn... een paar kruimels stilton.

Nog een tip voor de ZW-Vlamingen: voor het grootste assortiment pompoenen in de regio, moet je bij Hubert Dewitte van 't Goed ter Heule in Lauwe zijn!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten