woensdag 13 augustus 2014

Tomaat met garnalen en Garnalen met tomaat


Mijn buurman heeft een moestuin en wanneer de oogst overvloedig is, pikken wij daar een groentje van mee, zoals bv. tomaten. Vorig weekend waren we bij de gelukkigen en aangezien die versgeplukte rode beauties al goed rijp waren, wou ik ze meteen verwerken. Tomaat met kraakverse zelfgepelde garnalen, is er een betere match? Een beetje werk wel zo'n 600 gram garnalen pellen, maar het was weekend en het weer was toch maar om zo te laten...

1. Tomaat met garnalen
De helft van de rode smaakbommetjes werd besteed aan de klassieke tomate aux crevettes, waarbij de obligate mayonaise moest plaatsmaken voor een kleine eetlepel overheerlijke olijfolie. L'Olinda, een 'monocépage' gemaakt van één olijvensoort, met heel veel zorg en liefde meegebracht uit Le Marche in Italië.
Het bord werd afgewerkt met een beetje maldonzout, wat peper, fijngesnipperde platte peterselie en een restje geitenkaas... en dat was een lekkere lunch!


2. Garnalen met tomaat
In het tweede bedrijf werden de resterende tomaten en de garnalenpantsers verwerkt tot een feestelijk soepje voor 's anderendaags. Helemaal in het teken van no waste dus...  En het gaat als volgt:
Garnalenpantsers goed laten aanstoven in hete olijfolie, een lookteentje en de in stukken gesneden tomaten (4) erbij (enkel groene kroontje wegsnijden) en een bouquet garni (peterseliestelen, tijm, salie). Goed laten stoven en de tomaten aanduwen met een houten lepel.


OK, nu 2 liter runderbouillon toevoegen, laten opkoken tot de tomaten zacht zijn (nog eens goed pletten met de houten lepel) en dan een nachtje laten trekken.
De hele boel door een zeef gieten, de pantsers goed uitduwen en de soep kruiden met peper en zout.

Voor het serveren:
 1. de soep opwarmen en in glaasjes gieten
 2. een schijfje chorizo en een toefje tomyumpasta of kerriepasta (of andere smaakmakers die je in huis hebt) in een kopje melk mixen en laten inkoken. De ingekookte melk opschuimen met de mixer en voorzichtig (op een lepel) op de soep gieten.
3. afwerken met fijngesnipperde koriander

De foto is niet echt goed gelukt en het ziet er niet zo uit, maar geloof mij, het is heel lekker!
Met zo'n resultaat relativeer je meteen het garnalenpelwerk...

Als het iets meer (calorieën) mag zijn, dan roer je wat opgeklopte slagroom door de melk waardoor je een wit kraagje bovenop de soep tovert. Veel mooier dan mijn doorloopexemplaar natuurlijk, maar.....                                                      


1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site mytaste.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.mytaste.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen