dinsdag 10 maart 2015

Supersnelle soep en wok

Het was druk de laatste paar weken. Samen met JM genoten van een reisje naar de zon, in de vorm van een dolce far niente vakantie op het Kaapverdische eiland Sal. En ook nog een superleuk en gastronomisch verlovingsfeest van M (dochterlief) & R.
Dat alles piekt in de categorie 'de leuke dingen des levens'...
Valt het op dat ik tijdens die vakantie 'Geachte heer M.' van Herman Koch heb gelezen?  Mooi boek trouwens van een van mijn favoriete auteurs!

Tijd om gerechtjes neer te pennen en te fotograferen was er dus niet bij, maar ik maakte deze week wel een poepsimpel-supersnel-klaar soepje in een frisgroene lentekleur dat ik graag met jullie wil delen (het recept dan toch) en je krijgt er nog een eenvoudig wokreceptje bovenop.

De groene soep



Het werd eens tijd om de diepvries leeg te maken en daar vond ik nog een groot pak erwten en wat broccoli. Die kregen het gezelschap van een grote ui in schijfjes, gebakken in een nootje boter, daarbij een fijngesnipperd lookteentje en dan na tien seconden zo'n halve kg diepvrieserwten en een 4-tal diepgevroren broccolirozen.
Alles doorroeren, wat laten stoven en dan arroseren met 2 liter kippenbouillon. De groente laten gaarkoken, een paar blaadjes salie erbij en een eetlepel fijngesneden verse munt. Mixen en eventueel nog een grote schep zure room erdoor roeren. Da's een calorietje meer maar het geeft de soep wel een zalviger, smeuïge smaak. Nog wat peper en zout erbij en smullen maar.

De wok

'Panklaar' klinkt mij als muziek in de oren als het hoort bij een ingrediënt dat deel uitmaakt van mijn kookpot 's avonds in de week. En ook kipfilet gemarineerd door de slager is hier letterlijk 'gefundenes fressen'. Tweemaal bingo hier. De kipfilets worden in reepjes gesneden, met een overschotje sesamzaadjes bestrooid en gewokt in een hete pan met een scheutje arachideolie. Daarna gaan er in diezelfde wokpan blokjes rode paprika, geblancheerde peultjes, een fijngesnipperd lookteentje en gemberstukje. Als die bijna gaar zijn, klets je er nog een royale portie 'panklare' shiitake, sojascheuten en fijngesneden lente-ui bij. Wat Italiaanse kruiden, een snufje kurkuma, un peu de poivre un peu de sel, en voor extra smaak nog wat kant-en-klare woksaus van Origin'O.
Lekker, gezond, lijnvriendelijk en weinig afwas!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten